Детально про те , як відкрити шенгенську візу

В цій статті зібрано детальну та вичерпну інформацію  про те як відкрити шенгеську візу самостійно , які документи для цього потрібно , скільки часу та грошей потрібно витратити , та що робити у разі відмови у відкритті візи .

Тут описано про візи які дійсні лише для Шенгенської зони , що включає більшість держав – членів Євросоюзу . Якщо Ви отримали шенгенську візу (тип «С»), пам’ятайте, що вона не дає права на поїздки до Великої Британії та Ірландії. Для відвідування цих країн потрібні окремі візи. Проте Шенгенська віза дає Вам право на поїздки до Норвегії, Швейцарії, Ліхтенштейну і, за певних умов, також до Румунії, Болгарії та Кіпру.

Будь ласка, не плутайте шенгенські візи (тип «С») з національними візами (типу «D»). Національні візи видаються для тривалого проживання в одній країні і, як правило, дозволяють подорожувати в інші країни Шенгенської угоди.

 [toc]

 Я вирішив відвідати Європейський Союз. З чого почати ?

По-перше, переконайтеся, що маєте дійсний паспорт . Українські закордонні паспорти зазвичай видають терміном від 10 років.

  • Заповніть форму заявки, доступну на сайті консульства, а потім зареєструйтеся в консульстві чи візовому центрі (в цьому випадку Вам доведеться здійснити додаткову оплату за послуги центру), щоб подати заяву.
  • Перевірте, які документи Вам можуть знадобитися, щоб підтвердити мету вашого візиту і які супровідні документи можуть вимагати у консульстві (докладніше про це читайте в пункті 3).
  • Перевірте, чи маєте Ви право на багаторазову чи одноразову візу (більше про це читайте у пункті 6). Майте на увазі, що процедура оформлення може зайняти кілька тижнів, отож якщо Ви купуєте квиток/плануєте поїздку і не отримуєте вчасно візи, то втрачаєте свої гроші.

 

Типи шенгенських віз і «потреба подорожі»

  • Віза дає право на перебування в ЄС не більше 90 днів, протягом періоду в 180 днів.
  • Віза видається увесь час, поки Вам потрібно їздити на територію держав – членів Шенгенської угоди.

«Потреба їхати» означає, що Ви регулярно подорожуєте з професійних причин (наприклад, берете участь у семінарах, конкурсах, конференціях), або Ви член сім’ї громадянина ЄС чи резидента ЄС.

Необхідність регулярно їздити означає, наприклад:

  • Ваша тітка постійно живе в Німеччині і Ви хочете регулярно її відвідувати.
  • Ви вчений і регулярно їздите до ЄС на різні конференції.
  • співпраця з Вашим діловим партнером в ЄС передбачає регулярні виїзди для проведення зустрічей і переговорів.

На жаль, заявникам рідко видають 5-річні візи. Проте якщо Ви плануєте регулярно відвідувати ЄС, то завжди можете звернутися із заявкою щодо отримання візи на довший термін. Ми також радимо Вам звертатися за візою на довший термін, ніж Ви мали попередньо. Наприклад, якщо Ваша остання віза була одноразова, належить подати заяву на отримання багаторазової візи терміном дії 6 місяців. Після 6-місячної візи можете звертатися за 1- або 2-річною – і так далі. Часом Ви можете отримати довгострокові багаторазові візи терміном дії до 5 років – якщо у Вас «позитивна візова історія», тобто Ви вже мали шенгенські візи і використовували їх без будь–яких порушень, пов’язаних з типом візи і перебуванням в ЄС (наприклад, надання неправдивої інформації при видачі візи, перебування в Шенгенській зоні довше, ніж дозволено у Вашій візі). Щоб збільшити свої шанси на отримання довготермінової багаторазової візи, можете попросити сторону, що запрошує, вказати в запрошенні, що Ви регулярно подорожуватимете до ЄС у майбутньому.

 

 Документи, необхідні для отримання візи

 

  • Заявка-анкета, що містить Ваші особисті дані.
  • Паспорт, дійсний упродовж щонайменше трьох місяців після передбачуваної дати виїзду з ЄС.
  • Біометрична ідентифікація, тобто актуальне фото і відбитки всіх пальців. На сьогодні в Україні процедура електронного сканування відбитків 10-ти пальців рук консульствами країн–членів ЄС не запроваджена.
  • Медичне страхування подорожі – покриття витрат на медичне обслуговування щонайменше на 30 000 €.
  • Квитанція про сплату консульського збору.
  • Супровідні документи – див. далі.

 

 

  Що таке «Супровідні документи»?

Додаткові документи повинні підтверджувати заявлену мету візиту. Вони також підтверджують Вашу вірогідність і намір вчасно покинути Шенгенську зону. Єдиний список супровідних документів для Вашої країни повинен бути доступний на веб-сторінці консульства.

Як правило, Вас можуть попросити представити такі документи:

  • Документи, що підтверджують мету поїздки, наприклад: для ділових поїздок – запрошення взяти участь у конференції; для навчання/навчальних курсів – свідоцтво про зарахування до університету; для туризму і поїздок з особистих причин – підтвердження місця нічлігу/проживання і маршруту; для членів офіційних делегацій – звернення від органів влади або сторони, що запрошує, і т.д.
  • Документи, які підтверджують, що у Вас достатньо коштів на покриття витрат під час подорожі і перебування в ЄС: докази фінансового стану (наприклад, виписка з банківського рахунку, кредитної картки), доказ попередньо оплаченого місця нічлігу або бронювання комплексного турне, декларація сторони, що запрошує, про покриття витрат, пов’язаних з Вашим проживанням, і т.д.
  • Документи, які підтверджують Ваш намір повернутися з ЄС: зворотній квиток, доказ фінансового стану, довідка з місця роботи, свідоцтво про право власності на нерухомість, доказ інтеграції в країні проживання, у тому числі довідка про сімейний стан, професійну позицію і т.д.
  • Документи, що відображають Вашу сімейну ситуацію: згода батьків на виїзд у випадку неповнолітніх, доказ родинних зв’язків з особою, яка запрошує або приймає.

Консульство зобов’язане надати Вам список необхідних документів!

 

Запрошення (офіційно зване візовою підтримкою)

Ваше запрошення, видане стороною, що запрошує, повинно містити таку інформацію:

  • Ім’я та прізвище запрошеної особи, дата народження, стать, громадянство, номер паспорта, дата і мета поїздки, кількість в’їздів. Якщо треба: ім’я чоловіка і дітей, які супроводжуватимуть запрошену особу. Якщо Ваші відносини або співпраця зі стороною, що запрошує, триватимуть і далі, наполегливо рекомендуємо включити таку інформацію до запрошення разом із проханням про надання довготерміновової багаторазової візи.
  • Сторона, що запрошує: якщо це фізична особа – ім’я, прізвище, адреса; у випадку юридичної особи або організації – повна назва, адреса, ім’я та посада особи, що підписала лист, реєстраційний номер організації.

 

Візовий збір

Візовий збір  cкладає € 35 і сплачується безпосередньо в касі візового центру .

Дивіться пункт 6 , щоб перевірити, чи маєте Ви право на безкоштовне отримання візи.

При складанні заяви на отримання візи через зовнішнього постачальника послуг (візовий центр), стягується додаткова оплата за послуги центру у розмірі до € 30, навіть якщо Ви маєте право на безкоштовну візу в консульстві.

 

  Спрощення візового режиму внаслідок Угоди про спрощення оформлення віз між Європейським Союзом та Україною

Якщо Ви належите до однієї із перечислених категорій, які мають право на візу з річним терміном дії і вже отримували однорічну візу упродовж попередніх двох років, то у наступній заявці можете просити про візу з терміном дії від 2 до 5 років.

 

  Візові центри і право вибору

Держави-члени Шенгенської угоди часто співпрацюють із зовнішніми постачальниками послуг (так звані візові центри), які приймають заяви на візу і супровідні документи. Звернення через візовий центр може бути зручним для Вас, якщо Ви живете далеко від консульства, але, на жаль, центри стягують додатково до €30 крім самого візового збору.
Пам’ятайте, що у Вас завжди є право вибору: звернутися за візою безпосередньо до консульства, без додаткових зборів, або через візовий центр.

Якщо консульство вимагає співбесіди, щоб прийняти Вашу заявку, співбесіда повинна бути організована не пізніше ніж через два тижні після Вашого запиту. Якщо консульство не розглядає Вашу заявку упродовж цього терміну, Ви маєте право подати скаргу (див. пункт 11 Угоди).

Якщо вирішите використовувати візовий центр, то належить вибрати тільки один, рекомендований консульством на сайті!

Тривалість розгляду заявки

 Віза не гарантує в’їзд до країн ЄС

На жаль, віза не гарантує в’їзд до Шенгенської зони. Вам може бути відмовлено у в’їзді на кордоні, якщо не можете пояснити причину Вашого візиту або довести, що у Вас є достатньо грошей на покриття витрат під час Вашого перебування. Пам’ятайте, що належить взяти з собою не тільки паспорт з візою, але також всі супровідні документи (або їх копії). Зверніть увагу, що відмова у в’їзді не завжди означає анулювання або відкликання візи.

 

Права заявника у разі відмови у видачі візи

Якщо Вам відмовили у візі, Ви маєте право отримати повідомлення про це в письмовій формі, із зазначенням причин відмови. У Вас також є право оскаржити рішення, згідно із законодавством відповідної держави – члена Шенгенської угоди.

 

    Поведінка консульського персоналу і скарги

Консульські працівники повинні повною мірою поважати людську гідність і не повинні дискримінувати осіб за ознаками статі, раси чи етнічного походження, релігійних чи інших переконань, інвалідності, віку чи сексуальної орієнтації.
 
Якщо Ви стали свідком таких порушень у поведінці консульського персоналу, належить скласти скаргу до керівництва консульства або до Міністерства закордонних справ цієї країни (більшість міністерств надають контактні дані для скарг на своїх сайтах).

 

     Шенгенські візи не обмежують Вас у виборі мети візиту

Це означає, що Ви можете використовувати шенгенську візу для іншої мети, ніж зазначено у Вашій візі. Наприклад, якщо у Вас є багаторазова віза, видана для бізнесових чи наукових 10 відряджень, Ви можете використовувати ту саму візу для туристичних або сімейних подорожей.

Ви також повинні пам’ятати, що сама шенгенська віза не дає Вам права на працевлаштування. Якщо хочете працювати в ЄС, то належить подати заяву на отримання дозволу на роботу!

Незалежно від кількості поїздок і мети Вашої поїздки, Ви завжди повинні мати можливість пояснити деталі Вашої поїздки, показавши бронювання готелів, квитки і страхування. Важливо також, щоб перший візит на підставі Вашої багаторазової візи було здійснено з метою, зазначеною у Вашій заявці на отримання візи.

 

     Термін дії та тривалість перебування

Будь ласка, пам’ятайте, що дати, вказані на візі, не дозволяють провести увесь зазначений період часу в Шенгенській зоні! Ви повинні перевірити «тривалість перебування», що вказує кількість днів, яку Вам залишилося провести Шенгенській зоні протягом цього періоду. Візи, дійсні упродовж шести місяців, містять інформацію про загальну кількість днів, які Ви маєте право залишитися на території Шенгенської зони (наприклад, 25 днів).

У разі багаторазових віз Вам дозволено залишатися в Шенгенській зоні до 90 днів на кожні 180 днів. Ви можете перевірити, скільки днів маєте право залишатися в ЄС, використовуючи офіційний «шенгенський калькулятор» Європейської Комісії

   Звернення за візою до консульства держави, яка не є метою Вашого візиту

Як правило, Ви повинні подати заяву на візу в консульстві країни, до якої плануєте їхати, наприклад, для поїздки до Німеччини – до німецького консульства. Якщо плануєте поїздку до кількох держав ЄС, то Вам необхідно звернутися в консульство країни, яку відвідаєте в першу чергу.

Зазвичай, Ви повинні звернутися до консульства, відповідального за територію, де Ви проживаєте, хоча інше консульство також може прийняти Вашу заяву, якщо представите належні обґрунтування. Якщо країна, яку Ви хочете відвідати, не має дипломатичного представництва у Вашій країні, будь ласка, перевірте, чи її представляє інша держава Шенгенської угоди.